www.nettilukio.fi

Uskonnon kysymykset (ev.lut.) - kevät 1988


YLIOPPILASTUTKINTO 23.3. 1988 REAALI


l. Esittele Lähi-idän nykyisten kriisien uskonnollisia taustatekijöitä

2. Jeesus Nasaretilaisen tuomitseminen kuolemaan

3. Ortodoksisen kirkon jumalanpalveluselämä

4. Millaisia seksuaalieettisiä käsityksiä seuraavilla raamatunkohdilla voidaan perustella?

Jeesus vastasi ja sanoi: "Ettekö ole lukeneet, että Luoja jo alussa 'loi heidät mieheksi ja naiseksi' ja sanoi: 'Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi'? Niin ne eivät enää ole kaksi, vaan yksi liha. Minkä siis Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako." (Matt. 19:4-6)

Minä olen rakkaani oma, ja minuun on hänen halunsa. Tule, rakkaani, lähtekäämme maalle, kyliin yöpykäämme. käykäämme varhain viinitarhoihin katsomaan, joko kukkivat granaattipuut. Siellä annan sinulle rakkauteni. (Korkea veisu 7:10-12)

Mutta niin kuin seurakunta on Kristukselle alamainen, niin olkoot vaimotkin miehillensä kaikessa alamaiset. Miehet, rakastakaa vaimojanne, niin kuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä (Ef. 5:24-25)

5. Kuluva vuosi on suomalaisen kirjan juhlavuosi. Ensimmäinen Suomea varten painettu kirja Missale Aboense eli Turun kirkon messukirja ilmestyi 1488. Millaista uskonnollista kirjallisuutta Suomessa on käytetty ja miten se on vaikuttanut suomalaiseen kulttuuriin?

6. Anglikaanisen kirkon synty ja erityispiirteet

7. Selitä lyhyesti, miten 1) Assisi, 2) Valamo ja 3) Wittenberg liittyvät kristillisen kirkon historiaan.

+8. Ortodoksisen ja roomalaiskatolisen kirkon eroon johtaneet syyt ja näiden kirkkojen suhteiden kehitys sen jälkeen

©Ylioppilastutkintolautakunta/ Internetix 1997-99