www.nettilukio.fi

Elämänkatsomustiedon tehtävät - syksy 1998


YLIOPPILASTUTKINTO 23. 9. 1998 REAALIKOE ELÄMÄNKATSOMUSTIETO


Seuraaviin tehtäviin saavat vastata vain ne kokelaat, jotka ovat ilmoittautuessaan valinneet elämänkatsomustiedon tehtävät.


1. Mitä on moraalitaju?

2. Millaisissa tilanteissa ihminen on oikeutettu syyttömyytensä perusteena vetoamaan tietämättömyyteen?

3. Ihmisoikeuksia sanotaan yleisiksi ja luovuttamattomiksi. Mitä näillä periaatteilla tarkoitetaan, ja miten ne ilmenevät käytännössä?

4. Vertaile buddhalaisuutta ja hindulaisuutta.

5. Mitä arvoa on tapakulttuurilla?

6. Tunnettu tieteiskirjailija Arthur C. Clarke kirjoitti 1960-luvulla kulttiasemaan nousseesta elokuva- ja TV-sarjasta Star Trek seuraavaa: "Historian pimeänä aikakautena Star Trek edisti silloin epäsuosittuja kulttuurisen suvaitsevuuden ja kaikkien elämänmuotojen kunnioituksen ihanteita - saarnaamatta ja alati vapauttavalla huumorintajulla." Miten Arthur C. Clarken mukaan suvaitsevaisuutta edistetään? Laadi kouluun perusteltu toimintaohjelma, jonka tarkoituksena on vähentää rasistista käyttäytymistä.

7. Olet ralliautoilija. Johdat kilpailua, mutta juuri ennen viimeistä etappia tallipäällikkö käskee sinua päästämään tallitoverisi ohitsesi. Tiedät, että läheinen ystäväsi, joka on ollut taloudellisissa vaikeuksissa, on lyönyt suuren summan vetoa voittosi puolesta. Mitä teet? Perustele valintasi.

8. Mohandas K. Gandhi kirjoitti vuonna 1940: "Hyvinvoinnin tasaisen jaon periaatteesta seuraa, että jokaisella on oltava kylliksi luontaisten tarpeidensa tyydyttämiseksi, ei sen enempää. Jos esimerkiksi jonkun vatsa vaatii neljänneskilon leipää ja toisen vatsa kilon, molempien on voitava tyydyttää tarpeensa." Arvioi Gandhin esittämän periaatteen oikeudenmukaisuutta.

9. Taide jäljittelynä ja taide uuden keksimisenä

+10. Saksalainen kirjailija Thomas Mann julkaisi 1949 kirjan Tohtori Faustus. Romaanin kertojahahmo sanoo mm. näin: "Molemmat poikani palvelevat tällä hetkellä johtajaansa, toinen siviilivirassa, toinen asevoimissa, ja kun yleensäkin olen vieroksuen suhtautunut isänmaan valtiaisiin, on ympärilleni syntynyt eräänlainen tyhjiö, ja niin myös näiden nuorten miesten yhteydet hiljaiseen lapsuudenkotiin ovat höltyneet." Romaanissa kertojahahmo vastustaa natseja, mutta vaikenee. Pohdi yksilön vastuuta toimia julkisesti poliittisesti sietämätöntä valtaa vastaan. Ota esimerkkejä nykyajasta.

Tietoa pisteytyksestä löytyy esim. Oppimiskeskuksen sivuilta.

©Ylioppilastutkintolautakunta/ Internetix