www.nettilukio.fi

Elämänkatsomustiedon tehtävät - syksy 1990


YLIOPPILASTUTKINTO 19. 9. 1990 REAALIKOE


1. Yksilön moraalinen kehitys

2. Järki ja havainnot tiedon lähteenä

3. Oikeudenmukaisen yhteiskunnan tunnusmerkit

4. Vertaile kristinuskon ja islamin opillisia peruskäsitteitä

5. Joukon pikkuveli Timo täytti 15 vuotta. Syntymäpäivänään Timo sai käytetyn mopon, jonka hankkimiseen Jouko osallistui. Jouko tiesi, että mopedin edellinen omistaja oli tehnyt siihen kiellettyjä muutoksia saadakseen sen kulkemaan nopeammin. Paikkakunnalla on viime aikoina sattunut useita onnettomuuksia, joissa mopedisti ja polkupyöräilijä ovat törmänneet yhteen. Nyt on kulunut jonkin aikaa siitä, kun pikkuveli Timo sai mopedinsa. Erittele, miten Joukon tulisi etiikan kannalta toimia tässä tilanteessa.

6. Mitä merkitystä ihmisen elämänkatsomukselle olisi sillä, että hän uskoisi luonnonlakien määräävän kaikki maailman tapahtumat?

7. Joissakin maissa on säilynyt tyttöjen ympärileikkaamisen perinne. Toimenpide on sekä tuskallinen että terveydelle vaarallinen. Pitäisikö meidän yrittää toimia niin, että perinteestä luovutaan, vai tuleeko meidän kunnioittaa jokaisen kulttuurin omia perinteitä ja arvoja?

+8. Yhteiskunta asettaa nuorille monia rajoituksia. Perustele ja anna esimerkkejä siitä millainen kontrolli on käsityksesi mukaan eettisesti perusteltua ja millainen ei.

HUOM! Elämänkatsomustiedon tehtävät tilannut saa vastata vain tällä paperilla oleviin I ryhmän kysymyksiin.

©Ylioppilastutkintolautakunta/ Internetix 1997-99