www.nettilukio.fi

Elämänkatsomustiedon kysymykset - syksy 2001


YLIOPPILASTUTKINTO 19. 9. 2001 REAALIKOE ELÄMÄNKATSOMUSTIETO


Seuraaviin tehtäviin saavat vastata vain ne kokelaat, jotka ovat ilmoittautuessaan valinneet elämänkatsomustiedon tehtävät.

1. Suomalaiset pitävät rehellisyyttä ihmisen tärkeimpänä eettisenä hyveenä. Arvioi ihmisen mahdollisuuksia toimia rehellisesti arkielämässä.

2. Ravinnon hyvään laatuun liitetään usein luonnonmukaisuuden vaatimus. Toisaalta ravintoon yhdistetään pyhyyden ajatuksia. Mitä tarkoitetaan, kun puhutaan luonnollisesta ja pyhästä ravinnon yhteydessä?

3. Elokuvien virallinen ja pakollinen ennakkotarkastus on äskettäin lopetettu Suomessa. Miksi elokuvien ennakkotarkastusta on tarvittu? Tarvittaisiinko sitä edelleen?

4. Luonnonuskonnot nykypäivänä

5. Maailmassa on monenlaista matkailua, kuten opintoihin liittyvää kulttuureiden opiskelua omassa ja muissa maissa tai luonnossa vaeltamista. Viime aikoina on myös keskusteltu vilkkaasti ekoturismista. Pohdi matkailijan ja matkailuelinkeinon vastuuta.

Kuva: Tykografi Kuva: Tykografi

6. Suomen Akatemia järjestää suurelle yleisölle Kulttuuri 2001 -katselmuksen, jonka yhtenä tavoitteena on "etsiä selviytymismalleja ihmisille nykyisen informaatio- ja tietotulvan aikana". Esitä ja perustele näkemyksesi tällaisista malleista.

7. Kirjailija Taslima Nasreen kirjoittaa naisen asemasta (UNESCO Courier, June 2000): "Ei edistystä ilman sekulaaria yhteiskuntaa." Arvioi väitteen pätevyyttä.

8. Etevä hakkeri on pystynyt tunkeutumaan eri yritysten tietojärjestelmiin. Hänen jäätyään kiinni eräs yrityksistä haluaa palkata hänet kehittämään tietosuojajärjestelmiä. Tällä tavalla hän voi hyödyttää yritystä ja estää tulevia rikoksia. Mitä eri vaihtoehtoja voidaan hakkereiden käsittelyssä perustella?

9. "Kun kuulen sanan kulttuuri, poistan pistoolini varmistimen." Miten tämä kuuluisa sanonta voidaan tulkita?

+l0. "Esimerkiksi kiista tahdonalaisesta eutanasiasta on kiihtynyt nimenomaan vauraissa yhteiskunnissa, sillä lääketieteellisen teknologian kehitys on mahdollistanut sellaisten parantumattomasti sairaiden potilaiden hengissä pitämisen, jotka aikaisemmin olisivat todennäköisesti kuolleet." (Humanistinen manifesti 2000, Humanisti 1/2001) Pohdi eutanasian perusteltavuutta.

©Ylioppilastutkintolautakunta/ Internetix