YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA      13.3.2002
REAALIKOE

III ELÄMÄNKATSOMUSTIETO

Seuraaviin tehtäviin saavat vastata vain ne kokelaat, jotka ovat ilmoittautuessaan valinneet elämänkatsomustiedon tehtävät.

 1. Urheilijat nuorison esikuvina eilen ja tänään
 2. Olemme kaikki yksimielisiä siitä, että eläimiä pitää kohdella hyvin. Pohdi, mistä saamme tietää, mikä on hyvää eläinten kohtelua. Mitkä ovat tässä tapauksessa tietolähteet, ja mihin eri tietolähteiden luotettavuus perustuu?
 3. Tieteen tulokset ovat muuttuneet ajan mukana, mutta tiede sinänsä on historiallisesti suhteellisen vanha ja vakiintunut järjestelmä. Selvitä länsimaisen tieteen syntyä.
 4. Suomessa edelleen voimassa oleva vuoden 1889 rikoslaki kieltää ammattimaisen tietäjän ja taikojan toimen harjoittamisen (42. luvun 8. §). Lakia on sovellettu viimeksi 1940-luvulla. Kuinka noituuden ja magian piiriin kuuluvat ilmiöt vaikuttavat nykyaikana?
 5. Anarkismin historia ja aatteellinen perusta
 6.  

  Valtioilla on tapana palkita kansalaisiaan isänmaallisista teoista. Yllä olevassa kuvassa on vanhoja sotasankareita. Pohdi isänmaallisuuden erilaisia ilmenemismuotoja ja sitä, onko olemassa eettisesti oikeaa ja väärää isänmaallisuutta.

 7. Vertaile kolmen uskonnon erilaisia käsityksiä sielun kuolemattomuudesta.
 8. Määrittele ateismi ja selvitä, miten ateistisen katsomuksen omaksuminen mahdollisesti vaikuttaa ihmisen elämään.
 9. "Joissakin maissa lapsia pidetään taloudellisina tuotantoyksikköinä eikä ihmisinä, joita rakastetaan ja hellitään. - - Jos estät heitä ansaitsemasta rahaa yhdellä alueella, heidän vanhempansa löytävät heille jonkin toisen ansiomahdollisuuden, ja tämä voi olla huomattavasti pahempi kuin tehdastyö, joka sentään takaa nykyaikaiset ja turvalliset työolot."

  Teresa Hunter: Can you trust ethical funds? The Sunday Telegraph 29.4.2001

  Olet hankkimassa uusia vaatteita. Saat tietää, että valitsemiesi vaatteiden valmistaja käyttää lapsityövoimaa kehitysmaissa. Vaikuttaako tämä tieto ostopäätökseesi? Perustele ratkaisusi eettisesti.

+10. Laman aikana monet jäivät velkaloukkuun. Noususuhdanne taas tuottaa uusrikkaita. Pohdi yksityishenkilöiden ja kehitysmaiden velkojen anteeksiantoa ja tämän yhteydessä myös sitä, millaiset varallisuuserot ovat oikeudenmukaisia.

© Ylioppilastutkintolautakunta / Internetix