www.nettilukio.fi

Äidinkielen koe - syksy 1999


YLIOPPILASTUTKINTO 27. 9. 1999 ÄIDINKIELEN KOE II


Ohje: Valmiit otsikot on lihavoitu. Muista merkitä otsikkosi eteen kirjoitustehtävän numero (ja mahdollinen kirjain).


21. Valitse jokin seuraavista otsikoista:

- Olen uskova enkä kadehdi niitä, jotka eivät usko
- Olen uskova mutta toisinaan kadehdin niitä, jotka eivät usko
- En ole uskova enkä kadehdi uskovia
- En ole uskova mutta toisinaan kadehdin uskovia


22. Valitse jompikumpi seuraavista vaihtoehdoista:

A. Mitä kaunokirjallisuuden lukeminen minulle merkitsee

Tai:

B. Tietokirjakin voi olla lukuelämys

23. Koulun kirjoittamisen opetuksen tavoitteena on kehittää oppilaan ajattelutaitoa, opettaa häntä välittämään tietoa, ottamaan kantaa ja vaikuttamaan. Oppilaan tulisi myös oppia ilmaisemaan itseään luovasti ja löytämään oma ilmaisutapansa. Monelle kirjoittamisella on terapeuttinenkin merkitys.
Pohdi, millainen kirjoittaja olet, millaisia kokemuksia sinulla on kirjoittajana ollut, miten taitosi ovat kehittyneet ja mihin nyt kirjoittajana tähtääät. Otsikoi itse.

24. Valitse jompikumpi seuraavista vaihtoehdoista:

A. Kuvataiteen käsite on laajentunut: maalauksen, grafiikan tai veistoksen sijasta taideteos voi olla esimerkiksi installaatio, videonauha tai performanssi. Kirjoita tästä kehityksestä. Otsikoi itse.

Tai:

B. Taidemusiikissa ovat kestosuosikkeja 1600-1800-luvun ja 1900-luvun alkupuolen sävellykset, ja modernin taidemusiikin harrastus on rajoittunut melko suppeaan piiriin. Pohdi, mistä tämä johtuu. Otsikoi itse.


25. Peruskoulun ja lukion mittaan opiskelija tulee kuunnelleeksi päivänavauksia kaikkiaan yhden lukion kurssin pituisen ajan. Pohdi ja arvioi päivänavausten antia. Otsikoi itse.

26. Lait, asetukset ja muut viralliset säännöt vetävät rajat kansalaisen käytökselle: tuloja ei saa pimittää, punaista päin ei saa kävellä, ylinopeutta ei saa ajaa eikä rikkoa ikärajamääräyksiä. Monissa käytännön tilanteissa itse kunkin omatunto kuitenkin venyy ja sallii pienet rikkeet. Tarkastele asiaa oman lainkuuliaisuutesi pohjalta. Otsikoi itse.

27. Suomen sana suvaita merkitsee sietämistä, sallimista, hyväksymistä. Pohdi suvaitsevuuden olemusta. Riittääkö suvaitsevaisuus tavoitteeksi monikulttuuriseksi muuttuvassa yhteiskunnassa? Otsikoi itse.

28. Yhdysvalloissa kilpailee äänestäjistä kaksi puoluetta, republikaanit ja demokraatit, Britanniassa samoin, konservatiivit ja työväenpuolue. Otsikko:

- Sopisiko Suomeen kaksipuoluejärjestelmä

29. "Sota on vain politiikan jatkamista toisin keinoin", sanoi aikoinaan kenraali Carl von Clausewitz. Pohdi, onko von Clausewitz oikeassa. Otsikoi itse.

30. Evoluutio tuottaa tarkoituksenmukaisia muotoja

31. Ilta-Sanomien viikkoliitteessä 12.12.1998 Mikko Vienonen luettelee mielestään uskonvaraisia ja katteettomia oppeja:

aktiivihappihoito, alkemia, antroposofia, aromaterapia, astrologia, auraparannus, automaattikirjoitus, bioenergiahoito, biofeedback, chi kung, dianetiikka, eksorsismi, elektroakupunktuuri, elektromagnetiikka, enneunet, eurytmia, frenologia, fysionomia, grafologia, hapetushoito, hiivasyndroomahoito, hivenainehoito, homeopatia, hypnoterapia, iirisdiagnostiikka, Irene Gauthier -hieronta, ISG-hierontaterapia, Jooga Kajava -terapia, kansanparannus, kaukoparannus, kehopsykoterapia, kinesiologia, kirlian-kuvaus, kreationismi, kristalliterapia, kuhnekylvyt, kukkaterapia, kuppaus, kvanttimystiikka, käsilläparannus, maasäteily, magneettiterapia, meditaatio, meridiaanikäsittely, moksibustio, naprapatia, numerologia, osteopatia, paksusuolen vesipesu, parapsykologia, pehmytlaserhoito, poltergeist, possessio, pranic healing, primaaliterapia, psykokinesia, psykometria, pyramiditerapia, refleksologia, regressiorentoutus, rekihoito, Rosen-terapia, selvänäkö, selän kuivaharjaus, samanismi, siatsuhieronta, sielunvaihdos, spiritismi, sporalogia, suggestoterapia, suoneniskentä, synkronia, taideterapia, tarotkortit, telepatia, thaihieronta, transaktioanalyysi, ufotutkimus, uudelleensyntymä, vyöhyketerapia, väriterapia, yrttiterapia " - ja älyvapaus ylimalkaan".

Mikko Vienonen kysyy, miksi huuhaa villitsee joka toisen ja näyttää toimivan todellista tietoa paremmin. Ota kantaa hänen esittämäänsä kysymykseen. Otsikoi itse.

32. Oheiseen lehtileikkeeseen on koottu tietoja nuorten kuljettajien riskeistä. Pohdi niiden sekä omien tietojesi, havaintojesi ja kokemustesi pohjalta nuorten kuljettajien onnettomuusalttiutta. Otsikoi itse.


Riskikuljettaja aliarvioi vaaran


Vuosittain liikenteessä kuolee noin kaksikymmentä ja loukkaantuu noin viisisataa 18-20-vuotiasta.
Nuorten mieskuljettajien kuolemanriski 30-64-vuotiaisiin verrattuna on nelinkertainen.

Nuorista kuljettajista viidesosa on riskikuljettajia.

Riskikuljettajien tavalle ajaa on ominaista suuri nopeus, lyhyt turvaväli, liikennesääntöjen vähäinen kunnioitus ja ajaminen ilman turvavyötä.

Riskikuljettajat ovat tietoisia riskeistään, mutta he aliarvioivat vaaratilanteita ja yliarvioivat kykyjään.

Tyypillisin onnettomuus on tieltä suistuminen.

Kolmannes onnettomuuksista tapahtuu viikonlopun öinä, näistä noin puolessa on mukana alkoholi.

Onnettomuusriski kasvaa, kun mukana on matkustajia.


Pasi Nuutinen
Helsingin sanomat 26.9.1990


33. Valitse jompikumpi seuraavista otsikoista:

Tähdet, tähdet


Tai:

Tähtitaivaan ihmeitä


©Ylioppilastutkintolautakunta/ Internetix