www.nettilukio.fi

Äidinkielen koe - syksy 1993


Äidinkielen kokeen aineisto-osaa ei tekijänoikeudellisista syistä voida julkaista.


YLIOPPILASTUTKINTO 20. 9. 1993 ÄIDINKIELI II


21. Monet kirjallisuuden, elokuvan, musiikin ja kuvataiteen teokset sekä lentävät lauseet ja sanonnat pohjautuvat Raamattuun, ja ne avautuvat eri tavoin sen mukaan, miten hyvin Raamatun tuntee. Pohdi kysymystä. Otsikoi itse tai ota otsikoksi

- Raamatun tuntemus - osa yleissivistystä


22. Pystyykö yksityinen ihminen vaikuttamaan suuriin asioihin, kuten koko ihmiskuntaa, luontoa tai valtiota koskeviin ratkaisuihin? Onko hänen vain sopeuduttava? Otsikko:

- Yhden ihmisen vaikutusmahdollisuudet


23. Musiikkivideot, oma taidemuotonsa

24. Monen mielestä paksut kirjat ja kirjasarjat houkuttelevat lukemaan, käsittelivätpä ne historiaa, rakkautta, satumaailmoja tai muita aiheita. Joskus kirjoja mainostetaankin sivumäärän perusteella, lukuromaaneina. Käsittele aihetta. Otsikkovaihtoehdot:

- Miksi paksut kirjat ovat suosittuja?
- Pitkä lukuelämys


25. Kehittynyt tekniikka on avannut uusia, tavattoman nopeita kirjallisia viestintäväyliä, kuten telekopioinnin ja sähköpostin. Perinnäisesti ystävykset ovat kirjoittaneet toisilleen kirjeitä ja kortteja käsin. Kirjoita kirjoittamalla tapahtuvasta yhteydenpidosta joko yleisesti tai omalta kannaltasi. Otsikoi itse tai valitse seuraavista:

- Nyt kirjoitetaan eri tavoin kuin ennen
- Kirje on aina kirje


26. YK rauhanturvaajana

27. Millaisen presidentin Suomi nyt tarvitsee?

28. Eri paikkakunnilla harrastetaan eri urheilulajeja ja eri lajeihin valikoituu erilaisia nuoria. Niinpä myös mielipiteet lajien paremmuudesta vaihtelevat. Pohjalaisnuorelle on paini tai pesäpalloilu kaikki kaikessa, jalkapalloilija ei jaksa ymmärtää juoksijan yksinäistä puurtamista, rallista innostunut vannoo moottoriurheilun nimeen. Kirjoita lajeja vertaillen aiheesta. Otsikkovaihtoehdot:

- Voiko urheilulajit asettaa paremmuusjärjestykseen?
- Urheilulaji ylitse muiden


29. Jo lentäväksi lauseeksi on muodostunut: "Kaikki, mistä pidän, on sopimatonta, laitonta tai lihottavaa." Terveys- ja kauneusihanne saattaa aiheuttaa syylisyyttä ja stressiä. Pitääkö aina tarkkaila painoaan, kolesteroliaan ja hapenottokykyään? Otsikko:

- Terveyttä - mutta millä keinoin?


30. Muuttolintuja tutkitaan ja seurataan monin tavoin. Eläintieteilijät selvittävät niiden lentoreittejä ja suunnistuskykyä. Lintujenharrastajat bongaavat muuttomatkalla olevia harvinaisuuksia, ja jokainen herkistyy kuunnellessaan kevään ensimmäistä kiurua tai nähdessään kurkiauran syksyisellä taivaalla. Kirjoita muuttolinnuista. Otsikoi itse.

31. Ohessa on taustamateriaalia öljyonnettomuuksista. Käsittele aihetta niin, että valitset yhden seuraavista otsikoista:

- Öljyonnettomuuksien syitä ja seurauksia
- Voiko öljykatastrofit välttää?
- Hyvästi, puhtaat rannat!


32. Pyörä on ihmisen huomatavimpia keksintöjä. Varhaisimmat pyörät on löydetty Kaksoisvirranmaan haudoista; ne ovat peräisin 3000-luvulta eKr. Noin vuonna 2000 eKr. tuli vaunujen kiekkomaisten umpipyörien ohella käyttöön nelipuolaisia pyöriä. Vielä vanhan ajan puolella Euroopan keltit kehittivät pyörää edelleen keksimällä alkeelliset puulaakerit. Keskiajalla puuvanteiden raudoitus oli monissa kaupungeissa kiellettyä, koska kadut uurtuivat sen vuoksi liikaa. Lastien kasvaessa kehitettiin 1600-luvulla jousitus. Nykyisin erilaiset hammaspyörästöt, vauhtipyörät ja kuulalaakerit ovat monien teknisten laitteiden kesksisiä osia. kirjoita aiheesta. Otsikkovaihtoehdot:

- Pyörä, teknisen kehityksen vauhdittajana
- Pyörä, yksi kulttuurimme edellytys


33. Pohjoisen pimeys ja valo

34. On monenlaisia tapoja paeta todellisuutta

©Ylioppilastutkintolautakunta/ Internetix 1997-99