www.nettilukio.fi

Äidinkielen koe - syksy 1989


YLIOPPILASTUTKINTO 18. 9. 1989 ÄIDINKIELEN KOE I


1. Totuuden monet kasvot

2. Kirjallisuustuntien lukuelämyksiä

3. Valokuvat kertovat elämästäni

4. Ohessa on muutamia hautajaisissa usein laulettuja lauluja. Erittele ja tulkitse niitä. Voit pohtia esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: Millaisia ajatuksia nämä laulut virittävät kuoleman läheisyydessä? Miksi ne sopivat suruaikaan? Mitä ne kertovat kuolemaan suhtautumisesta. Otsikoi itse.

5. Psykologia urheiluvalmennuksen apuna

6. Pyöräilyn iloa (voit vaihtaa pyöräilyn tilalle kalastuksen tai vaeltamisen)

8. Suomen ulkopolitiikka kolmen presidentin aikana

9. Mitä videovuokraamo tarjoaa?

10. Vesiemme lintuja

11. Myyräntyötä tietokoneverkoissa

12. Vanhan ajan seitsemän ihmettä olivat Egyptin pyramidit, Semiramiin riippuvat puutarhat, Artemis-jumalan temppeli Efesoksessa, kuvanveistäjä Feidiaan Zeus-jumalan patsas Olympiassa, Halkarnassoksen mausoleumi (hautamuistomerkki), Rhodoksen kolossi (valtava patsas) ja Faroksen majakka Aleksandrian kaupungin edustalla. - Pohdi, mitä ihmisen saavutuksia voidaan pitää nykyajan ihmeinä. Otsikko: Nykyajan suurimmat ihmeet

13. Kartta kertoo ja opastaa

14. Kirjoita lehteen tarkoitettu perusteltu kannanotto jostakin kysymyksestä, joka mielestäsi hoidettu huonosti ja josta olisi aiheellista keskustella. Voit käsitellä esimerkiksi sosiaalipolitiikkaa, kulttuuria, koulua tai kunnallisia kysymyksiä. Otsikoi itse.


YLIOPPlLASTUTKINTO 25. 9. 1989 ÄIDINKIELEN KOE ll


21. Ohessa on Uuden testamentin kertomuksia, joissa ihmisen elämä muuttuu hänen tavatessaan Jeesuksen. Tarkastele tällaisia kohtaamisia. Mikä niissä on olennaista, ja mitä sanottavaa niillä on nykyaikana? Otsikoi itse.

22. Mille suomalainen nauraa?

23. Säveltämistä nykyaikaisen tekniikan keinoin

24. Opetetaanko koulussa kieliä liian vähän vai liian paljon?

25. Jokainen on saanut kolhuja ja vammoja, ruumiillisia tai henkisiä. Kirjoita aiheesta omien kokemustesi pohjalta. Otsikoi itse tai valitse jokin seuraavista otsikoista:

- Kolhuja ja konmpurointeja
- Aika parantaa haavat
- Siitä oli leikki kaukana
- Arpeni


26. Uusia urheilulajeja

27. Paikka, jossa historia tuli minulle eläväksi

28. Mihin terrorismi on johtanut?

29. Kolmasosa Suomen maatiloista on pieniä, enintään viiden peltohehtaarin tiloja. Tämä vaikuttaa monin tavoin maamme maataloustuotannon määrään ja laatuun. Kirjoita tästä aiheesta. Valitse otsikoksi jokin seuraavista:

- Pienet maatilat, maataloutemme ongelma
- Pientila ja suurtila, kaksi erilaista tuotantoyksikköä
- Erikoistuneempaan maataloustuotantoon


30. Suomalaiset ovat sanomalehden lukijoina maailman kärkisijoilla. Tutkimusten mukaan 80 % yli 12-vuotiaista lukee tai selaa päivittäin sanomalehteä. Oheisesta kartasta näkyy, miten suuria eroja sanomalehtien levikissä on eri puolilla maailmaa. Otsikko: Sanomalehti nykymaailmassa

31. "Kaikki puhuvat tyytymättöminä säästä, mutta kukaan ei tee mitään", sanoi Mark Twain. Kirjoita säästä. Valitse otsikoksi jokin seuraavista:

- Jumalat valitsevat säitä, ihmiset vaatteita
- Voiko säihin vaikuttaa?
- Sään ennustaminen


32. Herkuttelua vuodenaikojen mukaan

33. Vanhat ja uudet autot

34. Totta ja tarua käärmeestä
(Voit vaihtaa otsikon viimeistä sanaa ja kirjoittaa esimerkiksi hämähäkistä, sudesta, joutsenesta tai jostakin muusta eläimestä tai useammastakin eläimestä.)

©Ylioppilastutkintolautakunta/ Internetix 1997-99