YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA      22.9.2003
ÄIDINKIELEN KOE II

Ohje: Anna kirjoituksellesi otsikko ja merkitse sen eteen kirjoitustehtävän numero. Valmiit otsikot on lihavoitu.


 1. Rocktekstit ovat runoutta!
  Tai:
  Ovatko rocktekstit runoutta?
 2. Arvioi kotimaisen elokuvan nykytilaa.
 3. Punainen neilikka, Mustanaamio, Zorro, Teräsmies, Batman, Hämähäkkimies - miksi valeasuiset sankarit kiinnostavat?
 4. Ruotsalainen mediakriitikko Maria-Pia Boëthius kirjoittaa: "Media ei heijasta mielipiteitä. Media luo mielipiteitä." Ota kantaa hänen väitteeseensä.
 5. Piispa Eero Huovinen on erään päivälehden taloussivulla julkaistussa haastattelussa sanonut: "Kun sydänkäyrä joskus muuttuu suoraksi, niin mitään maallista et saa mukaasi. Kannattaisikin miettiä, mitä me tässä maailmassa oikein tavoittelemme." Laadi mielipidekirjoitus, jossa tarkastelet hänen ajatustaan.
 6. Naivismi taiteessa
 7. Etnoa on tarjolla muun muassa ruokana, musiikkina, liikuntamuotona, vaatteina, sisustustarvikkeina. Miksi etniset ilmiöt kiinnostavat?
 8. Pohdi, miten yhteiskunta voi turvata toimintansa, jos maanjäristys, suurtulva tai todella hankala tietokonevirus vahingoittaa viestintäjärjestelmää. Olemmeko silloin avuttomia, vai voimmeko jotenkin varautua ennalta?
 9. Onko olemassa oikeutettua sotaa?
 10. Suomessa ja muissa pohjoismaissa kenellä tahansa on oikeus liikkua muiden omistamilla mailla: kulkea luonnossa ja kerätä luonnonantimia. Muissa maissa näin laajaa jokamiehenoikeutta ei tunneta. Eturistiriidoilta ei aina vältytä. Pohdi jokamiehenoikeuksien merkitystä eri osapuolten kannalta. Kääntöpuolella on luettelo sallitusta ja kielletystä luonnossa käyttäytymisestä.

  AINEISTOA TEHTÄVÄÄN 30.

 11. Hannes Kolehmainen ja Paavo Nurmi muistetaan urheilijoina, jotka juoksivat Suomen maailmankartalle. Presidentti Mauno Koivisto ilmoitti aikanaan vierastavansa kansallislaulun ja valtion lipun käyttöä kilpaurheilussa, ja Lasse Virénin kuultiin voittonsa jälkeen sanovan, että hän se voitti eikä Suomi. Ota kantaa keskusteluun kansallisuuden ja kansallisten tunnusten korostamisesta urheilussa.
 12. Elät monissa eri rooleissa. Kirjoita omakuvasi erittelemällä näitä roolejasi.
 13. Nainen pappina
 14. Sanotaan, että aine on häviämätöntä. Tarkastele tämän arkipäivän totuuden seurauksia valitsemastasi näkökulmasta.

© Ylioppilastutkintolautakunta / Internetix