www.nettilukio.fi

Äidinkielen koe - kevät 1999


Äidinkielen kokeen aineisto-osaa ei tekijänoikeudellisista syistä voida julkaista.


YLIOPPILASTUTKINTO LAUTAKUNTA
ÄIDINKIELEN KOE II 23. 3. 1999


21. Viime vuosien laman ja suurtyötömyyden aikaan kirjastojen käyttäjämäärät kasvoivat tuntuvasti. Nyt, parempien aikojen koitettua, yhteiskunta säästää: viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan joka viidettä sivukirjastoa uhkaa sulkeminen. Kirjoita lehdessä julkaistavaksi tarkoitettu mielipidekirjoitus kirjastojen puolesta. Otsikoi itse.

22. Mikä tekee hyvästä scifiromaanista hyvän?

23. Mikä on vaikuttavin näkemäsi elokuva? Esittele ja arvioi tämä elokuva niille, jotka eivät ole sitä nähneet. Otsikoi itse.

24. Valitse yksi seuraavista tehtävistä:

A. Kirjoita kansainväliseen levitykseen esittely 150-vuotiaasta Kalevalasta. Esittelyn näkökulman voit valita itse. Voit esimerkiksi esitellä ja pohtia Kalevalaa kansallisena merkkiteoksena, Kalevalan sankarihahmoja tai Kalevalan naiskuvaa. Otsikoi itse.

Tai:

B. Esittele kansainväliselle lukijakunnalle kansallisrunoilijamme J. L. Runebergin runoteos Vänrikki Stoolin tarinat. Sen ensimmäinen osa ilmestyi 1848 ja toinen 1860. Esittelyn näkökulman voit valita itse.
Tai:

C. Kirjoita kansainväliseen luontolehteen artikkeli Suomen luonnosta. Otsikoi itse.

25. Pitäisikö kirkon keskittyä vain hengellisiin kysymyksiin vai ottaa huomioon myös ihmisten aineelliset tarpeet ja pyrkiä parantamaan heidän elämisenehtojaan? Otsikoi itse.

26. Keskiaika kiinnostaa. Miksi?

27. Vuosisadan alkupuolella naisten kuulantyöntöä ja pitkänmatkanjuoksua vastustettiin, koska väitettiin, että rasittava urheilu "pienentää kohtua, vie äitiystaidon ja tekee naisesta miehen näköisen". Pohdi naisurheilun asemaa, arvostusta ja tulevaisuudennäkymiä. Otsikoi itse.

28. Yliherkkyys erilaisille aineille on jo noin miljoonan suomalaisen päivittäinen ongelma, ja allergikkojen määrä vain kasvaa. Kirjoita allergiasta, sen syistä ja vaikutuksesta elämään tietojesi ja mahdollisten kokemustesi pohjalta. Otsikoi itse.

29. Suomessa päätiet on toistaiseksi kustannettu verovaroin, sen sijaan pikkutiet ovat usein yksityisiä. Monissa maissa tienkäyttö on maksullista, ja niissä peritään tietulleja. Pohdi erilaisia tiestön rahoittamisen vaihtoehtoja. Otsikoi itse.

30. Eräässä lehdessä oli viime vuonna uutinen majavasta, joka haki rakennuspuunsa läheisestä halkopinosta. Taajamissa liikuskelee jäniksiä, kettuja ja supikoiria, joskus karhujakin. Monet lintulajit ovat kaupungistuneet. Kirjoita villien eläinten sopeutumisesta ihmisten elinalueille. Otsikoi itse.

31. Viime aikoina on kiinnitetty huomiota avohakkuiden ja raskaiden metsäkoneiden aiheuttamiin ympäristövaurioihin ja pohdittu kevyempiä vaihtoehtoja; jopa hevosta käytetään jälleen. Kirjoita puunkorjuun nykynäkymistä. Otsikoi itse.

32. Rohkenen epäillä...

©Ylioppilastutkintolautakunta/ Internetix 1997-99