www.nettilukio.fi

Äidinkielen koe - kevät 1995


Äidinkielen kokeen aineisto-osaa ei tekijänoikeudellisista syistä voida julkaista.


YLIOPPILASTUTKINTO 27. 3. 1995 ÄIDINKIELI II


21. Tunnetko, että elämääsi ohjaa korkeampi voima, jolla on sinua varten salattu suunnitelma, vai uskotko sokeaan sattumaan? Vai katsotko, että voit itse ohjata elämääsi, asettaa itsellesi tavoitteita ja todennäköisesti myös saavuttaa ne? Otsikko: Kuka ohjaa elämääni?

22. Monissa elokuvissa, romaaneissa, näytelmissä ja sarjakuvissa on teemana se, että päähenkilö ottaa lain omiin käsiinsä, esimerkiksi vastustaa vääräksi kokemaansa laillista järjestystä tai kostaa kärsimänsä vääryyden. Kuvaa yhtä tai useampaa tällaista teosta ja pohdi lainkuuliaisuuden, tottelemisen ja lain ulkopuolelle asettumisen kysymyksiä. Otsikkovaihtoehdot:

- Ei oikeutta maassa saa, ken itse sit' ei hanki
- Koskeeko laki myös sankareita


23. Kirjoita jonkun suositun, hyvän myyntimenstyksen saaneen kirjailijan tuotannosta tai jostakin hänen kirjastaan ja pohdi suosion syitä. Otsikoi tähän tapaan: Väinö Linna, suomalaisten oman historian kirjoittaja; Arto Paasilinna, humoristi muttei tyhjän nauraja; Kaari Utrio, historian tuntija ja viihteen taitaja; Agatha Christie, ongelmien punoja ja purkaja

24. Tarkastele sananlaskuja ja sanontoja haluamastasi näkökulmasta; sivulla 3 on esimerkkiaineistoa. Mieti esimerkiksi sitä, millaisia ohjeita sananlaskut ja sanonnat antavat ja millaista suhtautumistapaa tai elämänkäsitystä ne kuvastavat tai millä tavoin ja millaisissa tilanteissa niitä käytetään tai mitä ne kertovat kielenkäyttäjistä, kielestä yms. Otsikoi itse näkökulmasi mukaan.

25. Uutisaihetta, joka on eri tiedotusvälineissä yhtaikaa näkyvästi esillä, nimitetään mediatapahtumaksi. Tällaisen tapahtuman vaiheita seurataan kiinteästi jonkin aikaa. Kirjoita jostakin viime aikoina mediatapahtumaksi nousseesta uutisaiheesta ja sen käsittelystä viestimissä. Otsikoi itse.

26. Mihin urheilun rahat tulisi käyttää: huippujen tuotantoon vai suuren enemmistön kuntoiluun? Annetaanko uimahallit uusia sievisiä kasvattaville urheiluseuroille vai sunnuntaipolskijoille? Rakennetaanko jäähalleja ammattilaisilla, vai tehdäänkö kenttiä niin kiitäjille kuin kompuroijille? Otsikoi itse.

27. Minä olen osa muiden ympäristöä

28. Nykyään arvostetaan hyvää ruokaa ja ruokakulttuuria, mutta toisaalta pyritään syömään terveellisesti ja välttämään lihomista. Monet tavoittelevat helppoa elämää mutta myös kuntosalit tiukkoine ohjelmineen vetävät puoleensa. Samoin pukeudutaan muodikkaisiin vaatteisiin, ostellaan ja kulutetaan, mutta kirpputorit, kierrätys ja vaatimattomuus ovat yhtälailla tätä päivää. Tarkastele aikamme elämäntapoja. Ota otsikoksi:

Nautiskelua ja kieltäymystä

tai
Nautiskelua vai kieltäymystä?


29. Millaisista asioista voidaan päättää suoralla kansanäänestyksellä? Mitä etuja tai puutteita siinä on edustukselliseen demokratiaan verrattuna? Kirjoita aiheesta Kansanäänestys demokratian välineenä

30. Onko Suomeen syntymässä uusi luokkayhteiskunta?

31. Kirjoita metsiemme hoidosta ja kehittämisestä. Voit käyttää apunasi oheista kuvaa. Otsikoi itse tai ota otsikoksi Puupelto vai monikäyttöalue?

32. Ihminen on laumaeläin

33. Arkipäivän todennäköisyyslaskelmia

34. Kun maailma murjoo ja olo on apea, vetäydymme usein paikkaan, jossa pystymme palautumaan takaiskuista ja nousemaan masennuksesta. Kirjoita aiheesta Mielipaikkani

©Ylioppilastutkintolautakunta/ Internetix 1997-99