www.nettilukio.fi

Äidinkielen koe - kevät 1986


YLIOPPILASTUTKINTO 17. 3. 1986 ÄIDINKIELI I


1. On väitetty, että ihminen voi elämässään saavuttaa puhtainta ja arvokkainta vain voitettuaan vaikeuksia ja läpäistyään vaivan ja tuskan, jonka ovat aiheuttaneet olot, hän itse tai muut ihmiset. Pohdi tätä väitettä. Voit käsitellä sitä omien kokemuksiesi pohjalta tai yleisemmältä kannalta. Otsikko. Pitääkö onni ansaita?

2. Kirjailijat ovat eri aikoina kuvaniieet Suomea. Tarkastele aihetta Aleksis Kiven, Juhani Peltosen ja Aulikki Oksasen oheisten runojen pohjalta. Otsikko: Kolmen runoilijan kuva Suomesta

3. Laulaja, jolla on sanoma

4. Vaikka kiroilemista voidaan pitää sopimattomana, on nykyisin tullut yhä tavallisemmaksi, että kirosanoja käytetään julkisestikin: lehdissä, kirjoissa, radiossa, teatterissa jne. Pohdi aineessasi kiroilemista ja kirosanojen käyttöä. Valitse otsikko seuraavista ehdotuksista näkökulmasi mukaan: Miksi kiroilen?, Miksi en kiroile?, Mitä kiroilija viestii?, Miksi minä kiroilen ja miksi muut kiroilevat?, Miksi kirosanoja käytetään?

5. Tiedonvälityksen kehitysnäkymiä

6. Mahtava valtakunta, joka on tuhoutunut

7. Käyttäytymisen tutkimisen keinoja ja ongelmia

8. Miten koulu on valmistanut minua yhteiskunnan jäseneksi?

9. Se, mikä toiselle on ansiotyötä, saattaa toiselle olla palkatonta kotityötä tai harrastus. Mikä oikeastaan määrää käsityksemme siitä, mikä on työtä: työpanos, palkka vai sosiaalinen arvostus? Pohdi työn käsitettä. Otsikko: Mikä tekee työstä työn?

10. Metsäluonnon huhtikuu

11. Halleyn komeetta

12. Liikunnan ilo, kaikkien oikeus

13. Oheisessa artikkelissa kuvataan neljää erilaista tapaa valita maalle presidentti. Miten sinun mielestäsi presidentti pitäisi valita? Otsikoi itse.

14. Minä olen minä ja erotun muista


YLIOPPILASTUTKINTO 24. 3. 1986 ÄIDINKIELI II


21. Vieras uskonto (vaihtoehtoisesti: kirkkokunta), johon olen tutustunut

22. Erään perheen kohtalot kirjan (vaihtoehtoisesti: kirjasarjan) aiheena

23. Kirjoita uudesta suomalaisesta elokuvasta. Voit tarkastella vain yhtä elokuvaa tai useampia. Otsikoksi elokuvan nimi tai Uusia suomalaisia elokuvia

24. On teoksia, jotka on suomennettu useaan kertaan. Raamattu on niistä huomattavin. Ohessa on kolme eri-ikäistä jouluevankeliumin käännöstä. Tarkastele niitä ja kirjoita esimerkiksi siitä, mitä uudelleen kääntämisellä ehkä voitetaan, mitä hävitään. Otsikko: Kolme Luukkaan jouluevankeliumia

25. Paikallisradio-ohjelmat – kritiikkiä ja toiveita

26. Intia itsenäisenä tasavaltana

27. Pohdi, miten mielikuvitus ilmenee ja mikä sen merkitys on. Otsikko: Mielikuvitus – ihmisen siivet

28. Poliisi yhteiskunnassamme

29. Kirjoita jostain taloudellisesti tärkeästä viljelykasvista, esim. perunasta, rukiista, banaanista tai puuvillasta. Otsikoksi kasvin nimi.

30. Itämeri suomalaisesta näkökulmasta

31. Keinovalo ja ihmisten jokapäiväinen elämä

32. Vitamiinit ja hivenaineet – tie terveyteen?

33. Luonnonmullistukset ja ihminen

34. Astrologia, vanhaa viisautta vai typerää taikauskoa?

©Ylioppilastutkintolautakunta/ Internetix 1997-99