YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA      24.3.2003
ÄIDINKIELEN KOE II

Ohje: Anna kirjoituksellesi otsikko ja merkitse sen eteen kirjoitustehtävän numero. Valmiit otsikot on lihavoitu.


 1. Kylväjävertaus ja kertomus tuhlaajapojasta ovat tunnetuimpia niistä lukuisista vertauksista, joita Jeesus evankeliumeissa käyttää opetuksessaan. Mikä Jeesuksen vertauksista puhuttelee sinua eniten? Miksi?
 2. Historiallinen romaani ja historia
 3. Satuja, joita lukevat sekä lapset että aikuiset
 4. Miksi ihmisen musiikkimaku muuttuu?
 5. Takasivulla on tilastotietoja suosituimmista etunimistä. Pohdi, mikä on tehnyt näistä nimistä tavallista suositumpia.

  AINEISTOA TEHTÄVÄÄN 25.

 6. Ilmaisjakelulehtien suosio on jatkuvasti kasvanut. Miksi niitä luetaan, miksi julkaistaan?
 7. Neuvostoliitto, sittemmin Venäjä, on ollut Suomelle ratkaisevan tärkeä rajanaapuri. Entä toisin päin? Tarkastele Suomea toisen maailmansodan jälkeisten Neuvostoliiton ja Venäjän näkökulmasta.
 8. Kesän kukat ja syksyn lehdet viehättävät silmää väreillään, mutta kasveille ja eläimille tietyt värit voivat olla suorastaan elintärkeitä. Tarkastele värien merkitystä luonnossa.
 9. Syntyvyys on maassamme enää 1860-luvun nälkävuosien tasolla. Tilastollisten ennusteiden mukaan väestön kokonaismäärä alkaa 2020-luvulla jo vähetä. Pohdi, mitä seurauksia tästä kehityksestä on.
 10. Rakennettuun ympäristöön vaikutetaan purkamalla, rakentamalla ja säilyttämällä. Käytetäänkö näitä vaihtoehtoja tasapainoisesti esimerkiksi kotipaikkakunnallasi?
 11. Autoilu ja fysiikan lait
 12. Maailmassa on miljoonia tenniksenpelaajia. Pohdi, millaisin edellytyksin pieni osa heistä pääsee kilpatenniksen huipulle.
 13. Kaikki minulle heti! Sekö on nykynuorison tunnuslause, kuten usein väitetään?

© Ylioppilastutkintolautakunta / Internetix