www.nettilukio.fi

Äidinkielen koe - kevät 2000


YLIOPPILASTUTKINTO 20. 3. 2000 ÄIDINKIELEN KOE II


Ohje: Valmiit otsikot on lihavoitu. Muista merkitä otsikkosi eteen kirjoitustehtävän numero.

21. Erittele yhtä tai useampaa kaunokirjallista teosta, jonka huumori tekee sinuun vaikutuksen. Ota otsikoksi Huumoria kirjallisuudessa tai otsikoi itse.

22. Kirjallisuudessa, elokuvissa, sarjakuvissa ja tietokonepeleissä on erilaisia tulevaisuudenkuvia. Erittele yhtä tai useampaa tällaista tulevaisuudenkuvaa ja pohdi sen tai niiden yhteyksiä nykytodellisuuteen. Otsikoi itse.

23. Aloitteleva kamerankäyttäjä tekee yleensä vakiovirheitä. Kirjoita julkaistavaksi tarkoitettu lehtijuttu, jossa opastat ja innostat kamerankäyttäjää kehittämään kuvaustaitojaan. Otsikoi itse.

24. Tarkastele ja arvioi televisiomainosten tarinoita ja symbolikieltä. Otsikoi itse.

25. Musiikin opetus Suomessa on järjestetty lähes ainutlaatuisella tavalla muuhun maailmaan verrattuna: harrastajia on musiikkioppilaitoksissa paljon, ja monet aloittavat hyvin nuorina. Pohdi, mikä heitä motivoi. Otsikoi itse.

26. Ota kantaa seuraavaan toimittaja Ruben Stillerin kärjistykseen:
"Naminamipositiivisen ajattelun gurut ovat onnistuneet luomaan näille lakeuksille psykologisen muodin, joka kieltää ihmistä valittamasta oikeastaan mistään. Naminamipositiivinen ihminen toipuu konkurssista, lomautuksesta ja syövästä alle minuutissa ja häärii oman elämänsä toimitusjohtajana, kunnes kuolema keskeyttää mielenkiintoisen ja haasteellisen henkisen kasvun projektin." Otsikoi itse.

27. Rikastumisen etiikkaa

28. Laadi muistokirjoitus jollekin aatteelle, ilmiölle, asialle tai esineelle. Otsikkoehdotus: In memoriam

29. Millennium-mylläkkä ja maailman arki

30. Viime aikoina on puhuttu Euroopan unionin yhteisestä puolustuspolitiikasta ja myös Suomen liittymisestä Natoon. Pohdi Suomen puolustuspolitiikan vaihtoehtoja. Otsikoi itse.

31. "Yksinkertaiseen, jopa askeettiseen elämäntapaan tottunut puolivallaton leskimies ei ole omiaan tasavallan presidentin tehtäviin", totesi Sauli Niinistö kieltäytyessään presidenttiehdokkuudesta viime syyskuussa. Pohdi, millaisia ominaisuuksia ja elämäntapoja presidentiltä odotetaan. Otsikoi itse.

32. Viime kesänä Sevillassa pidetyissä yleisurheilun maailmanmestaruuskisoissa Suomi menestyi huonosti. Kisojen lopulla eräät Suomen Urheiluliiton johtajat tekivät tilanteen korjaamiseen tähtäävän ehdotuksen: huipputason yleisurheilun saamaa tukea pitäisi lisätä 5 miljoonasta markasta 20 miljoonaan markkaan vuodessa. Näinkö yleisurheilumme saataisiin nousuun? Pitääkö yleisurheilumme ylipäänsä saada nousuun? Pohdi Suomen yleisurheilun tilaa ja yhteiskunnallista merkitystä. Otsikoi itse.

33. Muovimaailma

©Ylioppilastutkintolautakunta/ Internetix