Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

Verkon rakenne


Yksittäinen tietokone liitetään Internetiin verkkokortin ja modeemin avulla. Hyvin usein oppilaitosten ja yritysten tietokoneet muodostavat lähiverkon jotka ovat verkkopalvelijan kautta kiinteässä yhteydessä ulkomaailmaan. Tällöin ei myöskään yhteyksistä makseta puhelinmaksuja (kuten on tilanne modeemin kanssa) vaan maksut suoritetaan esim. kuukausittain "könttäsummana", riippumatta siitä, kuinka paljon yhteysaikaa on ollut.

Uusinta tekniikkaa verkossa on ISDN-liitäntä (Integrated Service Digital Network), jossa ei tarvita modeemia ja jossa signaalit ovat digitaalisessa muodossa.

Internet muodostuu siis yksittäisistä koneista ja lähiverkoista, jotka edelleen liittyvät suurempiin verkkoihin, joita Internetissä on noin 10000.


Liittyminen InternetiinVerkon rakenne ja liittymät.


Yksittäinen tietokoneen tai lähiverkon liittyminen Internettiin tapahtuu ostamalla linja joltakin palveluntarjoajalta. Tärkeimmät suomalaiset Internet-yhteyksien tarjoajat ovat Tele (Datanet-verkko), Finnet, Eunet Finland, paikalliset puhelinyhtiöt (LanLink) sekä joukko pienempiä yrityksiä (esim.: Data Link Connections, Q-net, Wakkanet, Megabaud, Internet Finland, Scifi, Netti Finland), jotka hankkivat yhteydet joltakin suurelta verkko-operaattorilta (esim. Teleltä).

Nämä kaikki verkko-operaattorit ovat yhteydessä Espoossa sijaitsevaan FICIXiin (Finnish Commercial Internet Exchange), josta avautuu pääsy muualle maailmalle ja myös pääsy toisiin kotimaisiin verkkoihin. Joillakin operaattoreilla on myös suora yhteys ulkomaille, esim yhteispohjoismaiseen verkkoon ja sitä kautta maailmalle.

Verkkoon liittymisen hintaan vaikuttavat mm. yhteyden rakentaminen (modeemi/ ISDN/ kiinteä yhteys) ja haluttujen palvelujen laajuus.

Tarkemmat käytännön tiedot liittymisestä Internetiin saat palveluntarjoajalta, jolta yhteyden hankit.