Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

Tietokone


Internet-yhteydet vaativat tietokoneelta tiettyjä resursseja, jotta homma sujuisi sutjakkaasti. Yleensä Internetissä liikutaan graafisen käyttöliittymän avulla (windows 3,x, windows 95, windows NT, OS/2). 25 MHz:n 386 koneella pystyy liikkumaan Internetissä, mutta odotusajat tulevat helposti kohtuuttoman pitkiksi, siksi yleensä suositellaan vähintäin 486:sta, mutta mieluimmin Pentiumia jossa MHz:jä saa olla mahdollisimman paljon.

Keskusmuistiakin koneessa saisi olla vähintäin 4 Mt, mutta mieluummin enemmän. Vapaata kovalevytilaa tarvitaan melkoisesti, riippuen tietysti siitä, miten Internettiä käytät. Jos keräät paljon tietoa tarvitset myös paljon levytilaa. Postituslistat, uutisryhmät, jne. vievät myös tilaa, joten muutama sata megatavua ei ole ollenkaan turhan paljon.

Jos on tarkoituksena hyödyntää Internetin ääniominaisuuksia, tulee mikrossa olla silloin äänikortti.

Näyttöön pätevät samat asiat kuin yleensä normaaliin tietokonekäyttöön. Runsaassa käytössä vähemmän silmiä rasittaa korkea resoluutio (600x800) ja tarpeeksi suuri näyttö (esim. 17").


Modeemi


Yksi keino liittää tietokone verkkoon on käyttää apuna modeemia, joka muuttaa tietokoneen digitaalisignaalit puhelinverkon analogiseen muotoon ja taas toisessa päässä päinvastoin.

Modeemiin pätevät samat asiat kuin tietokoneeseenkin: mitä tehokkaampi laite sen paremmin liikenne sujuu. Tavallisesti verkosta imuroidaan suuria tiedostoja, ohjelmia ja etsitään tietoja graafi-sella selaimella. Niinpä liikenne modeemin kautta saattaa tuntua joskus hitaalta, vaikka käytössä olisi nopeatkin modeemit. Internet-käyttöön suositellaan yleensä modeemeja joiden nopeus on 14000 bps (bittiä sekunnissa) tai 28800 bps.

Parhaiten liikenne modeemilla sujuu ns. SLIP - (Serial Line Internet Protocol) tai PPP (Point to Point Protocol) yhteydellä, jotka mahdollistavat TPC/IP-protokollan kulkemaan modeemi yhteyden läpi tietokoneelle asti. Mikro on tuolloin kytketty verkkoon ikäänkuin kiinteällä yhteydellä, jolloin yhteys on nopeampi (ei kuitenkaan yhtä nopea kuin oikea kiinteä yhteys) ja edullisempi.

Modeemi-yhteys on siis hankalampi ja myös kalliimpi kuin kiinteä yhteys, koska palvelun tarjoaja veloittaa yhteydestä oman maksunsa, jonka päälle tulevat vielä normaalit puhelinmaksut. Sensijaan Internetissä ei ole erillisiä kaukomaksuja, joten maksu on sama oletko yhteydessä naapurin tai Australiaan.