Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

IRC-keskustelukanavamIRC-ohjelma esittely ja keskusteluryhmään liittyminen.


IRC
(Internet Relay Chat, tuttavallisesti "irkki") on varsinkin nuorten keskuudessa suurta suosiota saavuttanut tosiaikainen keskustelualue. Sen on kehittänyt Jaakko Oikarinen vuonna 1988.
IRC:issä on eri aiheisia kanavia, joissa keskustelu tapahtuu. Yleinen keskustelukieli kanavilla on englanti, mutta suomeksikin voi keskusteluja käydä. Keskusteluja voi käydä myös usealla kanavalla samanaikaisesti (kanavalistaus: ks IRC-ohjelman esittely).
Irkissä voi jäädä "koukkuun" (pahimmillaan tyhjän puhumista kellon ympäri), siksi esim. Yhdysvalloissa sen käyttö eräissä kouluissa on kielletty eikä siitä kerrota siellä paljon Internet-oppaissakaan.
IRC-ohjelmaa voidaan käyttää myös esim. tietyn yhteisön tosiaikaisena keskustelukanavana, jolloin kanavalla keskustelevat vain tietyt ihmiset.
Keskusteluun tarvitaan IRC-ohjelma, joka yleensä kuuluu Internet-peruspakettiin (lisää löytyy TUCOWsista: http://www.tucows.fi).
Keskustelua kanavilla ei käydä oikeilla nimillä, vaan alias/lempinimillä (nickname), joka kerrotaan ohjelmalle asennuksen jälkeen. Alias-nimeä ei voi pysyvästi varata itselleen ja systeemi pitää huolen siitä, että ko. nimellä verkossa on vain yksi henkilö kerrallaan eli nimeä joutuu ehkä vaihtamaan silloin tällöin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että et välttämättä keskustele seuraavana päivänä saman henkilön kanssa kuin viimeksi vaikka alias-nimi on sama.


IRC-etiketti


IRC:n käyttöön liitty myös tiettyjä sääntöjä (vrt. esim. News-etiketti: http://www.nixu.fi/~kiravuo/etiketti/
* sano asiasi lyhyesti ja selkeästi (rivitolkulla kitjoittaminen hankaloittaa keskustelun seuraamista)
* älä törkyile
* kuulostele ensin mistä aiheesta keskustelua käydään
* älä huuda (älä siis käytä ISOJA kirjaimia)
* jne

Vaikka keskustelu käydään alias-nimillä saadaan keskustelijan sähköpostiosoite helposti näkyville (esim. kirjoittamalla keskusteluriville: /WHOIS).
Operaatorit voivat poistaa törkyilijän kanavalta komennolla: /KICK #kanavan nimi aliasnimi (esim:.*** Ford was kicked by Sarah- (Get outta here you flooder!)).
Hankalissa tapauksissa kanava voidaan sulkea ko. häiriköltä.

Linkkejä:

IRC-opas: http://www.nesu.org/~kpm/ircopas/
IRC-galleria (irkkaajien kuvia):
http://irc-galleria.net/