Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

Internetin palvelut


Internetin peruspalvelut ovat ilmaisia, käyttäjä maksaa vain liittymismaksun, mahdolliset kuukausierät ja puhelujen hinnat. Internetiin liittyneet verkot ovat sopineet niin, että toisten verkoissa liikkuminen ei maksa mitään. Jos käytät maksullisia palveluja niistä kerrotaan selvästi ja niissä tarvitaan yleensä rekisteröityminen, salasana ja/tai luottokortin numero tai vastaava sopimus.

Internetillä ei ole valvovaa viranomaista tai puoluepoliittista järjestelmää, joten periaatteessa sinne voi syöttää mitä tahansa tietoa ja sieltä voi imuroida mitä tietoa tahansa. Kuitenkin on niin, että tiedon tuottaja voidaan aina jäljittää. Suomessa on ollut ns. anonymus-palvelin, joka on suojannut tiedon lähettäjän. Palvelin on kuitenkin jouduttu sulkemaan, koska sen kautta väitettiin levitetyn lapsi-pornoa Internetiin.

Internet on valtavan suuri informaatio systeemi, jota käyttävät samanaikaisesti miljoonat ihmiset ympäri maailmaa. Jotta tästä - jonkun mielestä anarkisen kaaottisesta sekamelskasta - saisi jotain tolkkua, on pystyttävä erittelemään verkon tarjoamat palvelut ja hallittava ohjelmat, joilla näitä palveluja käytetään. Seuraavaksi käydään läpi Internetin yleisemmät palvelumuodot.


Keskeiset palvelut


Sähköposti

Kuten otsikosta voi päätellä kysymyksessä on sähköinen posti, jonka käyttö on ympärivuorokautista. Posti kulkee hyvin nopeasti; viesti menee toiselle puolelle maapalloa muutamassa sekunnisssa. Sähköpostin mukana voi lähettää myös erillisinä liitetiedostoina kuvia, tekstejä, ohjematiedostoja, jne. (lisätietoa kohdassa Sähköposti).

Postitusalistat

Ideana on se, että yhdessä verkon koneessa on lista käyttäjien sähköpostiosoitteista. Kun yksi käyttäjä lähettää viestin, jakaa postitusohjelma viestin kaikille listassa mukana olijoille. Postituslistat vaivat olla käyttäjän omia, lähiverkon listoja tai maailman laajuisia (lisätietoa kohdassa Postituslistat).

Uutisryhmät (News)

Internetissä on aihepiireittäin lajiteltuja keskusteluryhmiä, joihin kuka tahansa Internetiin liittynyt voi osallistua. Useimmat uutisryhmät ovat englanninkielisiä, mutta suomenkielisiäkin löytyy (sfnet, finet) (lisätietoa kohdassa Uutisryhmät).

WWW

World Wide Web - järjestelmä on verkon avulla toisiinsa linkitettyjä palvelimia, joissa on hypermediaalementtejä (tekstiä, kuvaa, ääntä, videokuvaa). WWW:tä käytetään selaimien (browser) avulla (Netscape Navigator, Microsoft Explorer, Mosaic, jne) ja se on Internetin suosituin ja helppokäyttöisin työkalu (lisätietoa kohdassa WWW).

FTP
- tiedostojen siirto
File Transfer Protocol - siirtää tiedostoja verkossa koneesta toiseen. Ohjelma kuuluu yleensä Inter-net peruspakettiin (lisätietoa kohdassa FTP).

IRC
- keskustelukanava
IRC (Internet Relay Chat) on reaaliaikainen keskustelukanava, joka on suosittu varsinkin nuorten keskuudessa. Keskustelua käydään millä kielellä tahansa maailman laajuisesti (lisätietoa kohdassa IRC).