Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

FTP - tiedostojen siirto


FTP
- File Transfer Protocol (sekä protokolla että ohjelma) - siirtää tiedostoja verkossa koneesta toiseen. Ohjelma kuuluu yleensä Internet peruspakettiin.
FTP-ohjelmia on sekä merkkipohjaisina (DOS-tasolla toimivia) että windows-ohjelmia. Tässä käsitellään jälkimmäistä.

Monet Internetissä olevat organisaatiot (esim. yliopistot, yritykset, jne.) ylläpitävät erilaisia arkisto-palveluita, joihin jokaisella verkossa olevalla on pääsyoikeus ilman salasanaa (ns. anonymous-tunnuksella). Näistä arkistoista löytää kaikkea shareware-ohjelmista äänitiedostoihin.

FTP-palvelimet ovat hyvin suosittuja ja tästä syystä ne ovat usein ruuhkaisia, kuormittaen samalla koko verkkoa. Siksi FTP-palvelut kannattaa hakea mahdollisimman läheltä ja mieluummin illalla tai yöllä (paikallista aikaa). Tietysti myös tiedostojenhaun on oltava joutuisaa eli on tiedettävä mitä haetaan (FTP-palvelimella ei ole selostuksia tiedostojen sisällöstä).


WS_FTP
-tiedostojensiirto-ohjelman esittely

FTP-osoitteet (esim. ftp.funet.fi) muistuttavat URL-osoitteita . Heattavat tiedostot ovat pakatussa muodossa, joten käyttäjä tarvitsee myös ko. pakkauksen purkuohjelman. Tavallisesti tiedostot ovat .ZIP-päätteisiä eli ne on pakattu PKZIP-ohjelmalla ja puretaan PKUNZIP-ohelmalla (shareware-ohjelma joka löytyy osoitteesta: http://www.tucows.fi/).

FTP-ohjelmia on tarjolla useita (sharewarena edellä mainitusta osoitteesta); yksi suosituimmista on WS_FTP.


FTP-yhteys www-selaimella


FTP-yhteyden voi ottaa myös www-selaimella vaihtamalla www-protokollan tilalle ftp-protokolla; esim.: http://ftp.funet.fi. Selain huolehtii automaattisesti sähköpostitunnuksen salasanaksi ja kirjautuu sisään anonymous-tunnuksella. Homma ei onnistu, ellei sähköpostitietoja ole kerrottu selainohjelmalle. Jos on tottunut käyttämään selainta (browser), saattaa sen käyttö myös ftp-selaimena tuntua helpmmalta kuin varsinaisen ftp-ohjelman käyttö.