Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

Katariina Siennalainen


Katariina Siennalainen syntyi vuonna 1347 vanhempiensa 23. lapseksi. Aivan kuin Birgittakin, näki Katariina jo nuorena tyttönä näkyjä esimerkiksi mystisestä avioliitostaan Kristuksen kanssa. Uskonnollisuus oli vahvasti osa hänen elämäänsä jo lapsesta lähtien ja hän liittyi dominikaanien maallikkosaarnaajiin, tertiaareihin, jo 16 vuotiaana.

Katariina oli tunnettu siitä, että hän auttoi köyhiä ja sairaita, osallistui politiikkaan ja teki pyhiinvaellusmatkoja. Hänen uskonsa yhdisti kristittyjä monista eri sääntökunnista. Katariinan päämääränä oli kirkon puhdistaminen ja hänen vaikutuksensa voi nähdä vieläkin katolisessa kirkossa.

Luku-ja kirjoitustaidoton Katariina saneli useita uskontoon ja politiikkaan liittyviä kirjeitä. Katariinan kirjeistä ja rukouksista voi päätellä, että keskiajan yleisestä käsityksestä poiketen hän korostaa vahvaa henkilökohtaista uskon kokemusta. Hänen kielessään on myös hyvin voimakas aistillinen kuvasto: hän viittaa usein hajuihin, makuihin ja näköön.

Katariina kuoli Roomassa vasta 33-vuotiaana. Hautaamisen jäkeen hänen ruumiinsa siirrettiin S. Maria Sopra Minervan Basilikaan. Siellä hänen päänsä irroitettiin ja siirrettiin pyhäinjäännökesä Sienaan, jossa Katariinan muistoa kunnioitetaan vieläkin. Paavi julisti Katariinan yhdeksi Rooman suojeluspyhimyksistä vuonna 1988 ja vuonna 1939 Franciscus Assisilaisen kanssa Italian kansallispyhimykseksi. 1970 Katariina nimitettiin kirkonopettajaksi. Katolisen kirkon toinen naispuolinen kirkonopettaja on Teresa Avilalainen (1515-1582).

©Internetix/Teija Riikola 1997