Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

Isis, mysteerijumalatar


Isis oli alunperin egyptiläinen jumalatar, josta tuli Roomassa kansalaisten ja naisten mysteeriuskonto. Isis-jumalatar vaikutti kaikkialla; maassa ja ilmassa, tulessa ja vedessä. Hän lohdutti ja antoi toivoa kuoleman jälkeiseen elämään. Isiksen palvonnan suosion arvellaan olevan yhteydessä keisarikauden naisten itsenäistymiseen.

Isis oli erityisesti runoilijoiden rakastajattarien ja kurtisaanien suosiossa. Isiksen temppeleillä olikin huono maine ja Isiksen palvojia peräti pilkattiin. Myös miehet saivat mennä Isiksen temppeliin ja kulttia hoitivat sekä mies- että naispapit. Mutta ei itse jumalatarkaan ollut mitenkään tahraton. Tarinan mukaan hän oli toiminut prostituoituna kymmenen vuotta ennen kuin ryhtyi vaimoksi ja äidiksi.

Päivittäinen hiljentyminen

Isistä palvovat naiset hiljentyivät päivittäin hartaushetkiin. Isiksen palvonnan mysteeriluonne tarkoittaakin sitä, että palvojilla oli henkilökohtainen ja yksilöllinen suhde jumalaansa. Kultin harjoittajan suhde jumalaan ei siis ole yhteisöllinen niinkuin vielä klassisen ajan Kreikassa, vaan yksilöllinen. Tässä mielessä kultti poikkeaa suuresti valtionuskonnosta, jota Vestan neitsyet edustivat. Isis oli myös siinä mielessä erikoinen jumaluus, että häntä palvoivat kaikkien yhteiskuntaluokkien naiset.

Isiksen kulttiin liittyvä kaikkivaltias äiti on vaikuttanut myös kristilliseen Neitsyt Marian kulttiin. Jotkut historioitsijat ovat arvelleet, että jos Isis-kultti olisi pitänyt pintansa kristinuskon rinnalla, olisi naisen asema kehittynyt aivan toisenlaiseksi.

Isis