Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

Skandalöösi Bona Dea


Bona Deassa sai tehdä naisilta kiellettyjä asioita

Bona Dea -juhlissa yhdistyivät kaikki ne vaimojen kultit, joita Rooman uskonnollinen traditio muuten hylki. Kultin suosio kasvoi kristillisen ajan alussa, jolloin Bona Deaa alettiin pitää naisten jumalattarena.

Bona Dea -juhlat ovat kuuluisat niissä vuonna 62 Kr. tapahtuneen poliittisen skandaalin vuoksi. Palvelusta johti Caesarin äiti, Aurelia ja häntä auttoi Caesarin vaimo Pompeia ja sisko Julia. Tilaisuuteen oli kuitenkin saapunut salaa Clodius naiseksi pukeutuneena. Skandaali oli suuri, sillä kukaan mies ei saa olla läsnä edes koko rakennuksessa, jossa uhraus suoritettiin.

Toukokuun ensimmäisenä päivänä naiset uhrasivat jumalattarelleen temppelissä. Uhritoimituksesta tiedetään vain, että siinä ei sallittu miehiä, viiniä eikä myrtti-kasvia. Laimentamattoman viinin juominen oli naisilta kielletty ja myrtti taas symboloi seksuaalista pidättäytymistä.

Joulukuun kolmannen päivän yönä pidettiin suljettujen ovien takana vuoden toinen palvelus. Silloin nautitaan viiniä ja naiset myös poikkeuksellisesti suorittavat veriuhrin. Palveluksen suorittivat yläluokan vaimot, heidän naisorjansa ja vestaalit.

Oletetaan, että yhtenä Bona Dean -kultin tarkoituksena oli esittää ylösalaisin käännettyä maailmaa, jossa naiset ottavat miesten paikan. Kultissahan sekä hyväksytään että kielletään miehet, viini ja seksi.