Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

Naiset ja Rooman uskonto


Rooman uskonnoissa oli useita naisjumaluuksia. Naisia palvottiin, varsinkin äitiyttä. Naiset osallistuivat moniin uskonnollisiin menoihin, joista he myös usein vastasivat. Kukaan naisista ei kuitenkaan saanut uhrata muuten kuin jonkin yhteisön nimissä ja yhteisön edun vuoksi. Naiset eivät saaneet edustaa itseään yksilönä uskonnollisissa kulteissa.

Uskonnollisten kulttien hoidossa korkeimmassa asemassa olivat vaimot. Naiset, jotka olivat naimattomia, lapsettomia, leskiä, iäkkäitä tai joilla oli vähän lapsia, eivät saaneet vastuulleen tärkeitä uskonnollisia tehtäviä.


Papittaria, neitsyitä ja uhraajia


Pauliina

Uskonto saattoi kuitenkin antaa naiselle oikeuksia ja mahdollisuuden elää vapaammin. Papittarilla oli paljon vaikutusvaltaa. Esimerkiksi Pauliina toimi useiden eri kulttien papittarena. Vestan neitsyet taas eivät ainakaan Rooman keisarikauden aikana tarvinneet holhoojaa ja heillä oli myös säännölliset tulot.

Veriuhrauksia
sai tehdä vain vaimot ja he toimivat uhripappeina. Matralia liturgiaan kuului tapa, jossa vaimot toivat vastoin sääntöjä orjan Forum Boariumissa sijaitsevaan Mater Matutan temppeliin. Kun he olivat ajaneet orjan vihaisesti pois, ottivat vaimot syliinsä sisarensa lapsen ja pyysivät jumalatarta siunaamaan hänet. Arvellaan, että Matralia -liturgia on muinaisen Auroran palvonnan perua. Vaimot siis esiintyivät Aurorana, joka ajaa pois pahan, jota taas esitti orja.

Aistillinen Venus


Venus Verticordia
-juhlissa naiset kylpivät kuumassa vedessä ennen avioitumistaan. Ensin he kylvettivät Venuksen patsaan. Kun puhdas patsas oli koristeltu jalokivillä ja kukilla, naiset kylpivät itse aivan kuin he olisivat valmistautumassa rakasteluun. Naiset nauttivat myös cocetum -juomaa, joka oli valmistettu maidosta, hunajasta ja unikoista. Juomaa tarjottiin sen rauhoittavan vaikutuksen vuoksi myös nuorille morsiammille.