Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

Dionysoksen kultti


Dionysos -kultti oli kreikattarien suosiossa. Miksiköhän? Dionysos -kultti oli erityisen suosittu kreikkalaisten naisten keskuudessa. Ekstaattiset menot antoivat naisille mahdollisuuden irtautua kotipiiristä ja tuoda julki kaikki ikävät, vihamielisetkin tunteensa mieskuntaa ja valtaapitäviä kohtaan.

Dionysoksen palvontamenoissa oli riehakas tunnelma, jossa viiniä kului. Olihan Dionysos hedelmällisyyden, luonnon, puiden, viljan, ja viinin suojelija. Juhlien aikana esitettiin teatterinäytöksiä, joihin oletettavasti myös naiset saivat osallistua, tosin kaikki esiintyjät olivat miehiä. Vaikka miehet saivat osallistua palvontamenoihin, vain naiset vihittiin kultin mysteereihin.

Myytin villit mainadit

Dionysoksen naispuolisia palvojia kutsuttiin myytissä mainadeiksi ja miespalvelijoita satyyreiksi. Mainadit (villiintyneet naiset) on kuvattu villisti tanssivina naisina ja villieläinten ystävinä. Satyyrit olivat miehiä, joilla oli hevosen häntä, suipot korvat ja suorana seisova penis merkkeinä irrationaalisesta eläimellisestä luonnosta.

Myytti kertoo, että naiset saattoivat villiintyä jopa siinä määrin, että tappoivat oman lapsensakin. Tämä myytti ei ole mikään luotettava kultin kuvaus. Tiedetään kuitenkin, että juhlakulkueessa kannettiin fallosta, jonka maalaiset olivat lahjoittaneet.