Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

Demeter ja Kore


Demeter on yksi Olympoksen 12 jumalasta, Kore on hänen tyttärensä.

Demeter on mysteerijumaluus

Demeter oli tärkein ja vanhin tunnettu kreikkalainen mysteerijumaluus, joka antoi naisille hedelmällisyyden ja sai luonnon kukoistamaan ja teki sadon runsaaksi. Demeterin palvonta on peräisin idästä ja sillä on hyvin vanhat esihistorialliset perinteet. Arvelaan, että Demeterin palvonnalla on yhteys esihistoriallisen Äiti Maan palvontaan.

Demeterin kultin yhteydessä palvottiin myös hänen tytärtään, Korea. Demeter ja Kore-kultit yhdistivät äidit ja tyttäret. Myytti kertookin äidin ja tyttären erityisen lämpimästä suhteesta. He jakoivat naisen terveyteen ja lasten saamiseen liittyvää tietoa.

Thesmoforia-juhlassa vihitään Demeterin salaisuuksiin.Demeteriä ja hänen tytärtään Korea palvottiin suositussa Thesmoforia-juhlassa, jota vietettiin kaikkialla Kreikassa ja se oli laajimmalle alueelle levinnyt kultti. Juhlien luonne vaihteli paikkakunnan mukaan. Tiedetään, että Demeter kultti oli erityisen suosittu Ateenassa ja Etelä-Italiassa, jossa heitä palvottiin vielä klassisen ajan jälkeen.

Miehiltä oli osallistuminen Thesmoforia-juhlaan kielletty, koska vain äideillä oli pääsy osalliseksi Demeterin salaisuuksiin. Oletetaan, että näissä kulteissa naiset säätelivät yrttien avulla hedelmällisyyttään, synnytyskipujaan, vaihdevuosivaivojaan ja kuukautisiaan.

Juhlaan valmistauduttiin pidättäytymällä seksuaalisesta kanssakäymisestä muutamaksi päiväksi. Juhlan ensimmäisenä päivänä kaivettiin esiin neljä kuukautta aikaisemmin maahan haudattujen pyhien esineiden jännöksiä, jotka saattoivat olla pikku-porsaita tai taikinasta tehtyjä sukupuolielinten ja käärmeiden kuvia.

Toisena päivänä ei syöty mitään, kolmantena päivänä uhrattiin Demeterille ruokaa, huudeltiin säädyttömyyksiä ja kosketeltiin naisen sukupuolielimiä kuvaavia esineitä. Naiset söivät myös granaattiomenan siemeniä ja löivät toisiaan vitsalla. Näiden riittien uskottiin lisäävän hedelmällisyyttä.