Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

Delfoin oraakkeli


Neitsyt, joka synnytti: Pythia

Apollonia palvottiin Delfoin kaupungissa, Parnassos -vuoren etelärinteellä. Delfoi sai Kreikassa suuren vaikutusvallan

Myytti kertoo, että kuullakseen oraakkeli-ennustuksen oli mentävä maassa olevaan kuiluun ja hengitettävä sieltä nousevia höyryjä. Monet ennustuksista haaveilevat pahaksi onnekseen putosivat kuiluun, joten tehtävä päätettiin antaa yhdelle naiselle, Pythialle. Pythia istui kolmijalkaisella pallilla ja antoi höyryjen aiheuttamassa hurmostilassa oraakkelivastauksia pappien tulkittavaksi.

Pythian oli oltava puhdas, mikä kertoo antiikin kreikkalaisten ristiriitaisesta suhtautumisesta naiseen. Nainen saattoi olla vain neitsyenä tarpeeksi puhdas ottamaan vastaan viestejä jumalilta, muuten naiset nähtiin epäpuhtaina ja epätäydellisinä. Pythian täytyi olla neitsyt ja oppimaton, koska hänen ainoana tehtävänään oli olla yhteydessä Apollonin kanssa. Vain kokematon ja puhdas pystyi tavoittamaan jumalan sanan. Pythian hurmoksellista tilaa pidetään seksuaalisena, mutta kolmijalan vuoksi se liitetään myös synnyttämiseen, joten Pythia lausui oraakkeliennustuksen salassa, aivan kuin synnyttäisi

Delfoin oraakkelia voi tulkita myös symbolisesti: seksuaalinen ekstaasi vaikuttaa Pythian häpyhuuliin ja saa hänet puhumaan huulillaan. Neitsyyttä pidettiin Antiikin Kreikassa epäterveenä tilana, joten voisi ajatella, että Apollon hedelmöitti hengellään Pythian ja antoi hänelle äänen. Delfoin oraakkeli oli siis Apollonin välikappale, viritetty soitin.

Kerrotaan, että eräs kyselijä oli rakastunut papittareen ja raiskannut tämän. Sen jälkeen Delfoin papittariksi valittiin vain yli 50-vuotiaita naisia.

Kristityt pitivät Pythiaa syntisenä naisena. Heidän mielestään Jumalan olisi pitänyt puhua vain miehen välityksellä. Kristityt leimasivat Pythian hulluksi.