Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

Artemis


Artemis
on aktiivinen ja itsenäinen sankaritar. Hän on maanviljelyksen, metsien ja myös synnyttämisen jumalatar. Hän samoilee mieluummin vapaana metsissä kuin miellyttää miehiä. Artemis on nuori, solakka ja hyväkuntoinen neito, jolla on kapeat lantiot ja sopusuhtainen vartalo. Nuoret tytöt palvoivat Artremista ja osallistuivat jumalattaren kunniaksi järjestettyihin karhujuhliin. Näissä orgioissa pukeuduttiin eläimen taljoihin ja naamioihin, painittiin ja möyrittiin metsässä. Artemiin symboli on naaraskarhu. Artemiksen kuvia on löydetty kolikoista, joissa hän pitää lyhtyä kädessään. Hänet kuvataan myös kuu ja tähdet pään ympärillä sekä koiran tai naarashirven kanssa. Artemis on Zeun ja Demeterin tai Persefonen tytär. Myytti kertoo, että Artemis kävi Zeun luona rukoilemassa - ei suinkaan kultaa ja jalokiviä - vaan lyhyen tunikan, metsästyssaappaat, jousipyssyn ja nuolia.

Artemis on mukana erään myytin tapahtumaketjussa, joka ilmentää Kirsti Simonsuuren mielestä theebalaisten myyttien äärimmäisyyksiin ulottuvaa kuvaa äitiydestä. Kun myytin Niobe innostuu ihailemaan liikaa lastensa erinomaisuutta, surmaavat Artemis ja Apollon suuttuneiden jumalten käskystä lapset.

Tämä myytti kertoo se, kuinka antiikin mytologiassa äitiyttä joko ylistettiin taivaisiin tai sitten äidit ovat edellisen irvikuvia ja saattavat jopa repiä lapsensa kappaeiksi.