Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

Afrodite


Mahtava, kaunis Afrodite...

Afrodite on todennäköisesti Aasiasta Kreikkaan levinneen suuren Demeter-jumaluuden muunnos. Afroditeen on liitetty ehkä runsaimmin ominaisuuksia kuin mihinkään muuhun kreikkalaisen mytologian naisjumaluuteen.

Hän on kaunis ja mahtava. Hän on rakkauden ja kasvullisuuden jumaluus, kullanhohtoinen, aurinkoinen, mutta myös pilaileva, juonikas ja elämäniloinen. Hän rakastaa kauniita vaatteita, mutta hallitsee pelottavia ja tuntemattomia voimia.

tyydyttää seksuaalisuuttaan estoitta, mutta...

Afrodite tyydyttää kauneuden kaipuutaan ja seksuaalisuuttaan estoitta, mutta näitä ominaisuuksia ei Hesiodos ole kuvannut moraalittomina.

Lesbos-saarella elänyt runoilijatar Sapfo kirjoitti Afroditelle ylistysrunoja ja muokkasi hänestä oman jumalattarensa, jonka suurin voima on rakkaus.

muuttuukin homoseksuaalisuuden suojelijaksi.

Väitetään, että Kreikan miesvaltainen ja biseksuaalinen kulttuuri muokkasi osaltaan naiskuvaa epäseksuaaliseksi ja epäeroottiseksi. Naista ei yleensäkään enää ajateltu haluttavana. Tämä oli lähtökohtana sille, että Afroditesta tulee vähitellen homoseksuaalisuuden suojelija.

Neitsyt Mariaa pidetään Afroditen muunnoksena, mutta hän on perinyt esikuvaltaan ainoastaan hyvät puolet. Yhteys näiden kahden myyttisen hahmon välillä liittyy piirteisiin, joita ovat rakkauden armo, sopuisuus sekä sosiaalisesti hyväksyttävä hedelmällisyys.