Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

Hesiodos ja Homeros

Kreikkalaiset kirjoittavat myyttien historiaa


Kreikkalaiset jumaluudet pääsivät ensimmäisen kerran kirjojen kansiin, kun Homeroksen nimiin pannut eepokset Odysseia ja Ilias syntyivät. Hän ei puuttunut jumalten alkuperään, mutta antoi niille ominaisuudet, joista heidät vieläkin tunnetaan. Suurta Äiti-jumaluutta Gaiaa tai hänen tyttäriään Rheaa ja Theiaa ei hänen teoksistaan enää löydy. Hän mainitsee ainoastaan, että Zeus on Kronoksen poika. Hän myös kertoo siihenastisesta perinteestä poiketen, että Meri ja Thetys olisivat olleet jumalten ja elävien olentojen luojia, eikä Gaia.

Hesiodos arvosti teoksissaan vähemmän naista kuin Homeros, jonka naiset olivat oman elämänsä sankareita. Hesiodoksen runoteoksessa Theogonia kerrotaan kyllä Gaiasta, mutta hän saa rinnalleen miehen.

Kummankin runoilijan teoksille on ominaista olympolaisen jumalamaailman järjestäminen arkkaaisen ajan yläluokan perheen mukaisesti. Jumalista tuli ihmisen kaltaisia ja he omaksuivat syntymäajankohdan miesihanteet: sotakunnon, etevyyden ja hyveen. Mistään näistä teoksista ei voi tehdä historiallisia johtopäätelmiä, mutta ne kertovat kirjoittajiensa arvostuksista ja asenteista.