Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

Elivätkö minolaiset matriarkaatissa?


Välimeren Suuri Äiti: Potnia


Ennen kuin kreikkalaiset kansat saapuivat Välimeren alueelle, palvoivat Kreetalla asuvat minolaiset maan ja meren jumalatarta, Välimeren Suurta Äitiä, Potniaa. Hänet kuvattiin usein kahden hurjistuneen eläimen välissä tai pyhässä veneessä, ylös kohotetuissa käsissään käärmeet. Potnia oli hedelmällisyyden ja kasvullisuuden jumalatar. Myöhemmin hänelle kehittyi useita eri hahmoja, joista yksi on Käärmejumalatar.

Rauhaa rakastava kulttuuri


Kuvista saa vaikutelman, että miesjumaluuksilla on vain yksi tehtävä: tyydyttää jumalattaren seksuaalisia tarpeita. Tästä piirteestä on tehty päätelmä minolaisessa kulttuurissa vallinneesta matriarkaatista. Asiasta on kuitenkin erimielisyyksiä. Vaikka naiset ovat hallinneet uskontoja ja kulttuuri on ollut rauhanomainen ei monien historioitsijoiden mielestä voi vielä tehdä johtopäätöstä matriarkaatista.

Papittaria, maanomistajia ja virkanaisia


Naisten asema oli minolaisessa kulttuurissa korkea ja heillä näytti olevan enemmän vapauksia kuin myöhemmin eläneillä kreikkalaisilla naisilla. Pappittaret olivat arvostettuja ja he olivat oikeudellisesti itsenäisiä. Papittaret olivat myös varakkaita maanomistajia ja heillä oli omia avustajia.

Naiset osallistuivat julkisiin näytöksiin ja metsästykseen, eikä palatseista ole löytynyt erillistä naisten aluetta, kuten kreikkalaisissa taloissa on. Naisilla oli myös virkoja ja heidän tiedetään toimineen avaimenkantajina. Tästä voi päätellä, että heidän vastuullaan oli ainakin kultin hoito, jonka virka oli joko isän tai äidin puolelta periytyvä. Tämä piirre ei kuitenkaan vielä oikeuta johtopäätösiin minolaisen kulttuurin matrilineaarisuudesta.