Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

Amatsonit


Myytti varoitukseksi vahvoista naisista

Kertomus amatsoneista on tunnetuin ja tärkein myytti, jossa naisilla on valtaa. Amatsoneista kertovat myytit poikkeavat huomattavasti muista naismyyteistä, joissa nainen on kytketty mieheen tai nainen on muuten esitetty rauhaa ylläpitävänä jumaluutena tai ihmisenä.

Amatsonit olivat itseriittoisa, sotilaalliseksi kuvattu naiskansa, joka polveutui sodanjumala Areteesta. Tarinan mukaan he olivat leikanneet toisen rintansa pois, jotta se ei olisi ollut tiellä jousella ammuttaessa. Tästä johtuu heidän nimensä, a-mazon -ilman rintaa. Amatsonit olivat pukeutuneet aasialaiseen asuun ja heidät kuvataan usein ratsailla varusteinaan jousi ja nuolet. Amatsonit asuivat Kaukasuksen vuoristoalueella kuningattarenaan Hippolyte eli Antiope.

Heidän elämäänsä kuului kyllä miehiä, mutta he olivat kaikki orjia. Myytin mukaan vieraat miehet siittivät heidän lapsensa aina määrättynä vuoden aikana. Poikalapset tapettiin.

Tarinoita amatsoneista kerrotaan ikään kuin opetukseksi: yhteiskunta ilman miestä on kammottava. Kun miehet astuvat mukaan, muuttuu yhteiskunta taas normaaliksi.

On esitetty, että tarina amazoneista on vapauttava kertomus, joka tarkoituksena olisi poistaa naisten ja miesten välisiä jännitteitä. Onkin ehdotettu, että tämänkaltaiset kertomukset ovat olleet varoituksia normaalia perhe-elämää karttaville naisille ja miehille.