Tämä materiaali on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.

Antellin neitien koulu 1854-1914


Viipurilaisen salaneuvoksen Samuel Antellin toimesta avasivat hänen tuolloin vasta 21- ja 18-vuotiaat sisarensa Alexandra ja Alina vuonna 1854 ruotsinkielisen tyttökoulun Mikkeliin. Koulun valmistaville luokille otettiin myös poikia. Nämä siirtyivät sittemmin lyseoon, kun tämä avattiin vuonna 1872. Antellin koulu toimi vuodesta 1861 keskellä kaupunkia Hallituskadun ja Kirkkokadun välisellä tontilla Aleksanterinkadulla (nyk. Porrassalmenkatu). Antellien neitien veljen ystävä vuosina 1855-1861 Suomen kenraalikuvernöörinä toiminut Fredrik Wilhelm Berg sai käyty-ään tarkastamassa koulua vuonna 1859 aikaan, että keisarin käsikassasta ryhdyt-tiin myöntämään koululle vuotuista avustusta, ja vuodesta 1873 alkaen se sai Suomen valtion varoja muiden koulujen tapaan. Koulun oppilasmäärä oli noin sadan tienoilla vuosittain. Alexandra Antell kuoli vuonna 1891, mutta Alina piti koulua pystyssä aina vuonna 1914 tapahtuneeseen kuolemaansa saakka.

1800-luvun puolivälistä alkaen Mikkelissä toimi muitakin, mutta Antellin koulua paljon pienempiä ja lyhytaikaisempia tyttökouluja, kuten mamselli Andersinin ja Augusta Blomqvistin tyttökoulut.


Alina Antell koulunsa 60-vuotisjuhlassa


Lähteet:


Astuvansalmelta ATK-aikaan. Mikkelin läänin historian opetuspaketti. Tauno Piilola, Martti Pänkäläinen ja läänin kouluosaston työryhmä. Mikkelin lääninhallitus, Mikkelin läänin maakuntaliitto. 1987.

Kuujo, Erkki, Entisajan Mikkeli. Mikkelin kaupungin vaiheita 1838-1917. Oy Länsi-Savon Kirjapaino, Mikkeli 1971.


Kuvauksia:


Pastori A. L. Gulin Antellin koulun opettajana

Sirpa Tolosen kuvaus Antellin neitien koulusta


Linkkejä:


Antellin koulu - historiallinen katsaus


Tehtäviä:


1. Tutustu näyttelijä Sirpa Tolosen ja pastori A. L. Gulinin kuvauksiin Antellin neitien koulusta. Kuinka koulussa käytetyt opetustavat poikkeavat nykyisistä? Millä tavalla Antellin neitien koulu ja koulunkäynti muuten poikkesivat nykypäivästä?

2. Millaisen kuvan pastori Gulin antaa Antellin koulun opetuksesta ja oppilaiden saamisesta kouluun?

3. Vertaile Sirpa Tolosen ja A. L. Gulinin kuvauksia Antellin koulusta toisiinsa.

© Internetix/Mikkeli-seura/Heikki Myyryläinen 1998